Centering zwangerschap

Sinds 2012 bieden wij ook zwangerschapszorg middels Centering Zwangerschap. In al die jaren mochten we we al meer dan 100 groepen begeleiden. Bij Centering zwangerschap, ook wel Centering Pregnancy genoemd, is een programma van tien bijeenkomsten van twee uur.
Negen bijeenkomsten tijdens je zwangerschap en de laatste is ongeveer 6 weken na je bevalling. De bijeenkomsten vervangen een deel van de 1-op-1-afspraken, die je anders met de verloskundigen van jouw team zou hebben.
Wanneer je meedoet met Centering Zwangerschap vinden deze bijeenkomsten tussen ongeveer 15 – 36 weken zwangerschap plaats in een vaste groep van 10 a 12 zwangeren die ongeveer even ver zijn in de zwangerschap. Na 36 weken zwangerschap zullen de controles individueel zijn. De bijeenkomsten zijn eerst iedere 4 weken en vanaf ongeveer 28 weken iedere 2 weken.
Thematische bijeenkomsten
Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van je zwangerschap. In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. De bijeenkomsten worden geleid door Maaike, Esther, Onna of Nelleke samen met kraamverzorgende Marijke of Ans, onze praktijkondersteuner. Bij de bijeenkomst met als thema borstvoeding zal onze lactatiekundige Jocelyne Kampen aanwezig zijn. Zij kan jullie hierover alles vertellen.
Controles bij de bijeenkomst
Aan het begin van de bijeenkomsten heb je ook allemaal apart contact met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van je baby. Je meet ter plekke zelf je bloeddruk en eventueel weeg je jezelf. Die resultaten houd je bij in een speciaal zwangerschapsboek, wat voor jouzelf is. Als er een reden voor verder onderzoek is, wordt een aparte afspraak met een van de andere verloskundigen ingepland.
Ervaringen delen met elkaar
Je ontmoet andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Bovendien kan het een begin zijn van nieuwe soms zelfs hechte vriendschappen. De afspraken voor alle negen bijeenkomsten geven we vooraf al door. Handig, omdat je daar dan omheen kunt plannen met je werk.
Meer persoonlijke aandacht
Je hebt tijdens Centering zwangerschap langer contact met je verloskundige dan in de 1-op-1-controles. In de praktijk komt dat neer op 17 uur extra zorg ten opzichte van individuele verloskundige zorg. Je verloskundige gaat tijdens de sessies dieper in op vragen en door de verschillende thema’s krijg je uitgebreidere informatie dan bij de 1-op1 controles. De groepsbijeenkomsten dragen mede daarom bij aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap, je bevalling en je rol als moeder.
Bewezen voordelen
Onderzoeksinstituut TNO onderzocht tussen 2012 en 2015 in dezelfde verloskundigenpraktijken 597 vrouwen die Centering zwangerschap volgden en 1610 vrouwen met individuele zorg. De uitkomst leverde bewezen voordelen op voor Centering zwangerschap:
- Vrouwen hebben bij de eerste bevalling minder vaak pijnmedicatie nodig (38% versus 48 %).
- Vrouwen hebben minder vaak medicijnen nodig om de weeën op te wekken (38 % versus 46 %)
- Vrouwen starten na groepszorg vaker met borstvoeding (90% tegen 83 %)
- Vrouwen die al kinderen hebben, worden minder doorverwezen naar de gynaecoloog (49 % tegen 60 %)
- Vrouwen bevallen minder vaak in ziekenhuizen onder begeleiding van een gynaecoloog (37% tegen 56%)
- Vrouwen bevallen vaker thuis (33% tegen 24%).
Medische indicatie
Ook wanneer je zwangerschapscontroles plaatsvinden bij de gynaecoloog kun je deelnemen aan de Centering Zwangerschap bijeenkomsten. Neem gerust contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.
Meer weten?
Wil je meer weten over onze expertises?
staat centraal
staat centraal
staat centraal