Skip to main content

Miskraam

Een beetje bloedverlies in het begin van de zwangerschap betekend niet direct het einde van deze zwangerschap.
Redenen van bloedverlies kunnen zijn:

  •  Innestelingbloeding 
  •  Contactbloeding (na het vrijen)
  •  Gesprongen vaatje in de baarmoedermond
  •  Oorzaak onbekend

Soms is de hoeveelheid of de langdurigheid van bloedverlies toch geen goed teken. Ongeveer 10% van alle zwangerschappen eindigt in de eerste 16 weken na de laatste menstruatie in een miskraam. In 95% van de gevallen is er iets niet goed in de aanleg van het vruchtje.
Bij de ene vrouw wordt het vruchtje spontaan afgedreven en bij de andere wordt de miskraam pas vastgesteld tijdens de Echo Termijn.

Bij een miskraam kun je de volgende symptomen krijgen; bloedverlies en (zeer) heftige menstruatiekrampen.
Het bloedverlies kan direct na het verliezen van het vruchtje ruim zijn. Dit is normaal, maar dient binnen een half uur toch aanzienlijk minder te zijn geworden. Indien het vloeien nog fors is een half uur na verlies van het vruchtje (een kraamverband (geen maandverband) volledig doordrenkt binnen een kwartier), dan adviseren we om het bloedverlies te meten door het op te vangen in een litermaat op de wc. Loopt de hoeveelheid bloedverlies tegen de 800 ml, dan moet je contact met ons opnemen.
Ook kun je stolsels verliezen, dit zijn stukjes gestold bloed die eruit zien als een stuk lever. Schrik hier niet van, soms zijn ze zelfs ter grootte van een tennisbal. Verlies je veel stolsels: bel ons. Als je denkt het vruchtje verloren te hebben, laat het ons dan weten.
Soms wordt een gestorven vruchtje niet vanzelf afgedreven en is er hulp nodig. Deze hulp komt van het ziekenhuis door middel van een zuigcurettage. Deze ingreep vindt poliklinisch plaats, onder een roesje; je kunt dezelfde dag weer naar huis.

Na een miskraam kun je nog een tijdje iets bloedverlies hebben, vergelijkbaar met een menstruatie. Meestal is dit na een goede week voorbij. Je lijf staat al snel weer in de start blokken door de cyclus weer op gang te laten komen en meestal heb je een maand na het stoppen van het bloedverlies weer een menstruatie. Na deze menstruatie zijn er geen redenen om niet direct weer zwanger te worden.