Skip to main content

Echo 20 weken

De 20-weken echo wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd.

Voor wie?
Ieder zwangere kan, indien gewenst, een SEO laten maken.

Doel van het SEO:
Het SEO is bedoeld om vroegtijdig een aantal afwijkingen op te sporen, zoals bijvoorbeeld;

  • Hartaandoeningen (50% van de hartaandoeningen kunnen middels een echoscopie opgespoord worden.)
  • Nieraandoeningen (80% van de nieraandoeningen kunnen middels een echoscopie opgespoord worden).
  • Spina Bifida (90% van de open ruggetjes kunnen middels een echoscopie opgespoord worden). 
  • Buikwanddefecten (95% van de defecten in het sluiten van de buikwand kunnen middels een echoscopie opgespoord worden).

Wanneer? 
Een SEO wordt rond 20 weken zwangerschap gedaan. Deze termijn is met name van belang, indien ouders overwegen om, in geval van vaststelling van een ernstige afwijking, de zwangerschap te beëindigen. Volgens de Nederlandse wet zijn de mogelijkheden tot zwangerschapsbeëindiging na 24 weken namelijk beperkt.

Hoe wordt een SEO gemaakt? 
Een SEO is een uitwendige echoscopie. Wat als er iets niet in orde is? Ook deze echo is meestal een leuke ervaring. Echter indien er toch een afwijking gevonden wordt zul je hiervan direct op de hoogte gesteld worden. Meestal volgt dan een verwijzing naar een specialistisch (3e lijns) centrum voor verder onderzoek. Soms wordt er op de echo iets gezien, waarvan men nog niet weet wat het is en waarvan men nog niet weet of het consequenties heeft. Dan kan het zijn dat je vervolgonderzoeken krijgt en dat er dan ook daadwerkelijk iets aan de hand is, maar het kan ook zo zijn dat er niets aan de hand blijkt te zijn en dat je nodeloos ongerust bent geweest. Het is goed je dit van te voren te realiseren! Belangrijk! Niet alle aandoeningen zijn bij 20 weken zichtbaar. Een aantal aandoeningen is überhaupt niet via echoscopie op te sporen. Daarnaast treden sommige afwijkingen pas na de 20 weken op. De SEO geeft dus geen 100% garantie op een gezond kind!

Wat kost een SEO? 
Het SEO is opgenomen in het basispakket en wordt dus vergoed door de zorgverzekeraar.

Waar wordt een SEO gemaakt?
Iedere woensdag is er een echoscopiste van  SEE YOU op onze praktijk aanwezig om SEO's te maken.