Controles

Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak bij ons kun je kennismaken met Het Verloskundig Centrum en (een van) de 6 verloskundigen.
Met een termijnecho wordt je zwangerschap nog eens bevestigd.
Ook geven we indien gewenst uitleg over de verschillende kansberekende testen die je als zwangere kunt laten doen in het eerste trimester van de zwangerschap.
Er is uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen.
Aan het einde van dit consult maken we een nieuwe afspraak voor een intake gesprek.

Intake gesprek
Dit gesprek duurt ongeveer 45 minuten.
In dit halve uur zullen we allerlei vragen stellen over je eigen gezondheid en die van je familie.
Wat hierbij belangrijk is, is dat je van te voren, als dit mogelijk is, aan je ouders vraagt of er in de familie ergens aangeboren afwijkingen voorkomen.
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kinderen met het Syndroom van Down, Spina Bifida (open ruggetje) of hartafwijkingen. Ook als er ooit een kindje in de familie levenloos geboren is willen we dat graag weten.
Na deze vragen worden je bloeddruk en gewicht gemeten.
Natuurlijk kijken we middels uitwendig onderzoek van de buik, naar de groei van de baarmoeder. Ook luisteren we naar het hartje van de baby met een zogenaamde doptone. Dit luisteren is mogelijk vanaf 11 weken zwangerschap, maar soms lukt het ook pas vanaf 14 weken.

Vervolg controles
Deze controles duren ongeveer 15 minuten per keer.
Na het beantwoorden van eventuele vragen zullen wij iedere vervolgcontrole weer de bloeddruk bepalen en je gewicht bijhouden.
Daarnaast houden we de groei van je baarmoeder en je kind in de gaten; in het laatste trimester van de zwangerschap kijken we ook naar de ligging en de indaling van de baby.
Het hartje wordt iedere controle opnieuw beluisterd. Frequentie van de controle’s:

  • Tot en met 24 weken elke 4 weken
  • Vanaf 24 weken tot 30 weken elke 3 weken
  • Vanaf 30 weken tot 36 weken elke 2 weken
  • Vanaf 36 weken iedere week

Centering Pregnancy
Lijkt het je fijn meer te weten over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode en om samen met andere zwangeren je zwangerschap te beleven? Met Centering Pregnancy is dit mogelijk!
Centering Pregnancy is een vorm van zwangerschapsbegeleiding in groepsverband. Waar we tijdens reguliere controles 10-15min de tijd hebben is er bij Centering Pregnancy veel meer ruimte om dieper op jullie vragen in te gaan . Bijvoorbeeld over een gezonde leefstijl, klachten tijdens de zwangerschap of de voorbereiding op de bevalling en de periode daarna.

Als je deelneemt aan Centering Pregnancy vinden er 9 bijeenkomsten van 2 uur plaats in een groep met 8 a 12 andere zwangeren die rond dezelfde periode uitgerekend zijn als jij.
Tevens is er een bijeenkomst een aantal weken na de bevalling met alle babies erbij. De bijeenkomsten worden geleid door 1 vaste verloskundige en 1 vaste kraamverzorgende.
Tijdens de bijeenkomst worden de groei van je baby en de harttonen individueel gecontroleerd en is er daarnaast extra tijd en aandacht binnen een groepsbijeenkomst. Er wordt informatie gegeven en gesproken over de dingen die je tegenkomt in deze periode en wat deze voor jou, je partner of je familie betekent.

Uit onderzoek blijkt dat deze groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap, de bevalling en je rol als moeder. Het draagt daarnaast bij in het voorkomen van vroeggeboorte.

“Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn”

Meer weten? Lees hier en  hier verder.